Bokstaven
Funderingar kring ett ord i taget, i bokstavsordning

2002-03-22  

LAST
En av mina laster är choklad.

Summan av alla laster är konstant, sägs det. Om man slutar röka, så börjar man med något annat istället, som väger upp det positiva i att man inte längre drar ner (brand)rök i lungorna.

När hörde du senast någon säga "En av mina lustar är choklad"?

Varför tillåter vi bara sexlivet vara lustfyllt, medan allt annat roligt, gott eller njutbart ska förpassas till området "laster"? Om någon har problem med lusten, så är det underförstått att han eller hon har lägre sexualdrift än önskat. Ingen frågar sig om livet i allmänhet kanske känns tungt, eller om han eller hon har svårt att få tiden att räcka till den lustfyllda hobby, som kunde ha gjort livet lite soligare. Nej, lust för oss hör sexlivet till. Så är det bara.

När blir då allt annat lustfyllt en last? Jo, så fort vi tycker om något så mycket att vi gärna sysslar med det även om vi har nyttigare saker som väntar. Men hur gott det vi ägnar oss åt än är för oss, så räknas det som en last.

Det är faktiskt inte bara rökning och kalorier som ger oss livslust och njutning, utan även sådant som ÄR nyttigt. Och det är ju inte bara sex, eller hur? Ett glas rött vin om dagen sägs ju vara väldigt bra, till exempel. ;^)

Låt oss se mer positivt på det vi tycker om, och inte bara skuldbelägga vår njutning eller glädje. Låt oss vara glada för att det finns choklad, kaffe, god mat, pengar över till köpfrossa eller vad det nu kan vara som vi ser som våra laster. Kalla det för vad det är: lust.

Nu har jag lust att avsluta med en riktigt bra knorr här, men jag kan inte komma på något alls. Lustigt!

Skrivet av ©Huggolina 22:31 | LÄNKA |
Kommentarer:
Summan av våra laster är konstant...det säger Aristotelse så det är sant:)
 
Skicka en kommentar

 Innehåll
 Länkar
 Om Huggolina
 Service